Eindelijk eens het boek ‘de taal van God’ van Francis Collins gelezen. Tot nu toe had ik het niet gelezen omdat de kaft (van de Nederlandse vertaling) mij niet aanstond, die oogde zo goedkoop. Wat dat betreft is boeken kopen net zoiets als cd’s, of liever elpees, kopen: de kaft moet aanspreken.
Het boek was allerminst goedkoop. Wat een fantastische, heldere samenvatting van zijn visie op het schepping/evolutie verhaal. Francis Collins was jarenlang leider van het Human Genome Project en een gerenommeerd wetenschapper. In het boek beschrijft hij op persoonlijke wijze hoe hij, na een niet-christelijke opvoeding, christen is geworden. Dit onder andere op basis van filosofische argumentatie (o.a. het zgn ‘morele wet’ argument van C.S. Lewis), die hem onontkoombaar tot het geloof in (een) God leidde. Vervolgens behandelt hij argumenten voor verschillende visies op het leven. Deze visies zijn de atheïstische (=er is geen god), de agnostische (=ik weet het niet, ook wel door Francis ‘ik wil het niet weten’ en door C.S. Lewis ‘vrijwillige blindheid’ genoemd), de deistische (=god schiep en ging toen wat anders doen), de creationistische (god schiep, maar niet zo lang geleden, en dus zonder evolutie), de intelligent design (god schiep lang geleden en greep af en toe in het bijzonder in om complex leven mogelijk te maken) en de theistisch evolutionistische (=god schiep (en schept nog) door middel van evolutie). Francis benadrukt de onhoudbaarheid van alle levensvisies, behalve de laatste. Hij doet dit op een overtuigende wijze en ik ben het van harte met hem eens, maar mij hoefde hij niet te overtuigen.
Voor ieder, gelovig of niet gelovig, die wat meer wil begrijpen van de commotie die dit (Darwin)jaar plaatsvindt binnen EO kringen, maar vooral daarbuiten (dwz niet-EOers die commotie maken om een uitspraak van Knevel die Knevel allang twee jaar geleden in zijn boek ‘Avonduren’ schreef) raad ik dit boek van harte aan. Het is eenvoudig en helder geschreven en geeft een goed inzicht in het huidige debat rond evolutie en schepping. Dit is van belang, zeker voor christenen vandaag, omdat (om met een citaat uit het boek te eindigen: ) ‘kerkelijke leiders vaak onvoldoende op de hoogte zijn van nieuwe wetenschappelijke bevindingen en het gevaar lopen wetenschappelijke gezichtspunten aan te vallen zonder een volledig begrip van de feiten. Hiermee kan de kerk zich belachelijk maken waardoor hij oprechte zoekers van God verwijdert in plaats van hen in zijn armen te brengen’.