Israel

Ik ben net terug van vakantie in Israel. Samen met vrouw, kind, schoonzuster en broeder en neefje heb ik een week lang in Jeruzalem vertoefd, waarna twee weken aan het meer van Tiberias/Kinneret en de Middelandse zee voor de nodige rust zorgden.

Ik vond Jeruzalem een erg interessante stad. Middenin de stad is de ommuurde ‘oude stad’, waar zich de meeste, interessante heiligdommen bevinden. Daarvan vond ik zowel de ‘Western Wall’ (die in Israel niet ‘klaagmuur’ wordt genoemd) en de Haram al Sharif (tempelberg) het indrukwekkendst. Verder zijn er twee plaatsen (het tuingraf en de heilig grafkerk) waarvan wordt gezegd dat Jezus is gestorven en opgestaan. Het was leuk deze te bezoeken, maar alleen om het historische karakter van de plekken. Voor mij persoonlijk was het lopen op de Olijfberg, de plek van Jezus gevangennemening, hemelvaart en terugkomst, van waar je de Tempelberg met daarachter Jeruzalem kunt zien, het meest bijzonder.

We hebben behalve Jeruzalem vele andere plekken bezocht, waarvan Massada en de dode zee het meest vermeldenswaardig zijn. Ik ben nooit in een sauna geweest en vond het dus erg leuk en vreemd om in zo zout water te zwemmen. Het uitzicht van de burcht Massada was overweldigend. Nog steeds zijn de contouren van de Romeinse legerkampen die rondom Massada lagen, te zien.
Wat ik over de Israeli’s van tevoren had gelezen, klopte wel. Ze piepen overal voor, zowel oude als jonge mensen, in de winkel en in het verkeer (al toeterend alsof jij gek bent). Mensen op straat en verkopers in winkels zijn bot en niet erg behulpzaam (zoals zoveel buitenlanders van Nederlanders zeggen). Ik realiseer me dat dit ontzettend generaliserend is, maar dit is wel de indruk die de Israeli’s op mij hebben achtergelaten. Er is ook een grote verscheidenheid aan mensen, wat het zo interessant maakt om door Jeruzalem of Tel Aviv, twee werelden van verschil, heen te lopen. In Jeruzalem zou ik niet kunnen wonen, hoewel het een erg mooie stad is, in Tel Aviv denk ik wel. In Jeruzalem zie je veel religieuze Israeli’s: chassidische, orthodoxe en liberale Joden (met keppel), (oosterse) christenen en moslims. In Tel Aviv zie je alle niet-religieuze cultuuruitingen langslopen. Ik vond het een erg interessant land, waar ik zeker nog eens naar terug wil..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *